Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

”Jag förnekar brott”

MISSTANKE Den tidigare rikspolischefen Anders Thornberg anklagas för att ha vållat polischefen Mats Löfvings död i februari förra året. Åklagaren vet ännu inte om han kommer att väcka åtal eller inte.

Text : Karin Nilsson

Publicerad: 2024-05-15

Anders Thornberg är i dag landshövding i Halland. Han förnekar i ett uttalande att han orsakat den tidigare polischefen Mats Löfvings död. Foto: Länsstyrelsen i Hallands län

Den 22 februari förra året avled den tidigare polischefen Mats Löfving i sitt hem i Norrköping. Han hade samma dag fått hård kritik i samband med att en utredning presenterades på en presskonferens arrangerad av hans arbetsgivare, Polismyndigheten.

Arbetsmiljöverket utredde händelsen. Myndigheten blev till slut nöjd med de åtgärder som Polismyndigheten gjorde för att förhindra att något liknande skulle hända igen. Arbetsmiljöverket ansåg dock att det kunde finnas ett orsakssamband mellan de arbetsmiljöbrister som verket sett och polischefens död. Verket gjorde därför en så kallad åtalsanmälan i början av december i fjol.

Några dagar senare inleddes en förundersökning om vållande till annans död, vid den särskilda åklagarkammaren.

I dag, onsdag, uppger Åklagarmyndigheten att en person är delgivits misstanke om vållande till annans död i samband med Mats Löfvings död.
– Det råder förundersökningssekretess och jag kan därför inte ge någon ytterligare information. Det går heller inte att bedöma hur lång tid utredningen kommer att ta eller om jag i slutänden kommer att väcka åtal, säger chefsåklagare Lars Morand som är förundersökningsledare i ett uttalande.

Det är den tidigare rikspolischefen Anders Thornberg som är delgiven misstanken. Då var han Mats Löfvings chef, i dag är han landshövding i Halland. Han skriver i en kommentar att han anklagats för att inte ha stoppat presskonferensen, men att det varit orimligt med tanke på att rapporten som presenterades var offentlig. Han skriver vidare ”Jag förnekar brott. Jag har inte varit oaktsam. Mats Löfvings död har varken varit förutsägbar eller orsakats av mig.”

Polisförbundet skriver i en kommentar att deras fokus är att förhindra att något liknande sker igen. ”Händelsen har gett lärdomar om brister i Polismyndighetens riskbedömningar och stöd till medarbetare. Det är lärdomar som måste tas på största allvar för att förhindra att medarbetare far illa. Vi på Polisförbundet fortsätter att arbeta för en förändring på Polismyndigheten och för att stötta våra medlemmar.”

 

Foto: Länsstyrelsen i Hallands län

Publicerad: 2024-05-15

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!