Mobbade chefer tvingas ofta sluta
Publicerad: 2018-02-21
Chefer anklagas ofta för mobbning. Men ny forskning visar att även många chefer är utsatta för samma sak. För den drabbade slutar det ofta i sjukskrivning och utköp.
Det brukar sägas att det ofta är chefer som står för mobbningen. Då blir de väl inte mobbade själva? Jo, visar ny forskning som Christina Björklund, docent i ekonomisk psykologi vid Karolinska Institutet, står bakom. En enkätundersökning med 18 000 chefer, både från offentlig och privat sektor, visar att drygt tre procent upplever att de varit utsatta för mobbing. Störst är andelen bland statliga chefer där hela 6,9 procent har upplevt mobbning. Generellt var andelen lite högre bland kvinnor än män, och högre i offentlig sektor jämfört med den privata sidan.
I sin forskning har Christina Björklund även intervjuat 22 mobbade chefer. Historierna har varit starka, berättade Christina Björklund vid ett seminarium på AFA Försäkring när forskningen presenterades. Flera av chefer bär på trauman och någon hade fått avföring skickad hem till sig. Många har gråtit under intervjuerna.
– Det finns också extremt mycket skam i detta, säger Christina Björklund.
Christina Björklund har identifierat ett antal faktorer som ökar risken för att chefen ska bli mobbad. Det handlade ofta om att man är ny i chefsrollen eller man av någon anledning varit borta från arbetsplatsen ett tag. Dysfunktionella grupper, informella ledare och framförallt otydlighet i ledning, uppdrag och arbetsplatsens hela ledarskap är också vanliga pusselbitar.
– Ledningsgrupper och högre chefer hoppas ofta att sådant här löser sig, man är åskådare. Men mobbning löser sig inte av sig självt, säger Christina Björklund.
Hon menar också att mobbningsfrågor där chefer är utsatta har visat sig svåra att lösa. Facken upplever ofta att de kommer in så sent att det inte finns någon möjlighet till vettig lösning och försoning. Det är också svårjobbat för utomstående aktörer som Företagshälsovården.
– Det vanligaste är att chefen först blir sjukskriven och i nästa steg antingen blir utköpt eller säger upp sig själv.
Mobbade chefer på mindre orter har oftare en svårare sits än kollegorna i de större städerna, menade Christina Björklund. Har man mobbats bort från en arbetsplats blir det snabbt känt bland många lokalt.
– Som högre chef på en mindre ort vet alla vem du är. Hur går man då vidare?
//OSCAR MAGNUSSON
Vill du prenumerera på Du&jobbet? Så här gör du.
Publicerad: 2018-02-21
Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.