Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

”Mobbning smakar illa”

Gästerna märker om det förekommer mobbning på restaurangen, visar en ny norsk studie som mobbningsforskaren Ståle Einarsen presenterade på WorkingLife 2012.

Publicerad: 2012-10-18

Maten och kreativiteten bedöms som sämre på de restauranger där det förekommer mobbning, berättade Ståle Einarsen, professor i arbets- och organisationspsykologi vid Bergens Universitet, när han talade på Du&jobbets arbetslivsdag WorkingLife 2012.
– Vi tyckte att det var intressant att undersöka just restauranger, eftersom det finns en föreställning om att det är till fördel för dem med en aggressiv ledarstil.  Chef from hell, Gordon Ramsey, personalen ska härdas…

Att mobbning får stora konsekvenser för dem som utsätts är känt sedan tidigare.  Följderna för verksamheten som bedrivs på arbetsplatsen är inte lika väl undersökta, konstaterade Ståle Einarsen.

70 restauranger i fyra län ingick i undersökningen. Först undersöktes miljön på restaurangen, sedan fick oberoende bedömare ge sina intryck som gäster.
– De fick värdera mat och kreativitet på restaurangerna, utan att veta någonting om vad vi fått reda på i vår undersökning. De restauranger som fick bäst resultat i evalueringen hade också minst mobbning i köken.

På sin egen retoriska fråga: ”Mobbning i restauranger – smakar det gott?” svarar Ståle Einarsen därför:
– Nej, det smakar illa.

Under seminariet på WorkingLife beskrev Ståle Einarsen även hur man bör agera när det förekommer mobbning på en arbetsplats. Det är viktigt att inte göra en allmän undersökning av arbetsklimatet, utan en specifik utredning av det som faktiskt sker.

– Det är arbetsgivarens plikt att lösa mobbningsproblemet genom en faktaundersökning. Utredningen ska vara konfidentiell men inte anonym.

Rapporten heter The Occurrences and correlates of bullying and harassment in the restaurant sector, och är publicerad i Scandinavian Journal of Psychology

Publicerad: 2012-10-18

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!