Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Mobiltelefoner ökar inte risken för hjärntumör

Mobiltelefoner ger ingen ökad risk för hjärntumörer. Det tyder resultaten av en ny stor studie på.

Publicerad: 2010-05-18

Det är den så kallade Interphone-studien som presenterats, den hittills största studien om mobiltelefoner och cancer. Undersökningar har genomförts i 13 länder.
Resultaten visar att det inte finns någon ökad risk för hjärntumör hos personer som använt mobiltelefon regelbundet i minst tio år.

– Hade det funnits en ökad risk efter drygt tio års mobiltelefonanvändning borde vi ha sett det i Interphone, säger Maria Feychting, professor i epidemiologi vid Karolinska Institutet, och ansvarig för den svenska delen av Interphone.
Enligt Cancerregistret är det inte fler som blivit sjuka i hjärntumör sedan mobiltelefonerna introducerades i mitten av 1980-talet. Det finns inte heller några logiska biologiska förklaringar som kan koppla mobiltelefonernas strålning med cancer, enligt Maria Feychting.

Studien inleddes i slutet av 1990-talet. Patienter som blev sjuka åren 2000-2004 i hjärntumör – drygt 4 000 personer ingår – har jämförts med friska kontrollpersoner. Detaljer om hur mycket de använt mobiltelefonen har sedan kartlagts genom personliga intervjuer.

Det finns dock en ökad risk bland de tio procent i studien som pratade allra mest i mobil, mer än 1640 timmar sammanlagt. Forskarna tvivlar dock på sambandet, eftersom det finns flera felkällor, bl a har en del personer sagt att de talat osannolikt mycket i mobil – över 12 timmar om dagen i flera år
En svaghet i undersökningen att den bygger på deltagarnas egna uppgifter i efterhand om hur mycket de har pratat i mobilen. Det finns heller ingen information ännu om de som använt mobiltelefon i mer än 15 år.

Interphone-studien har initierats av IARC (International Agency for Research on Cancer) och har delvis finansierats av mobilindustrin. De aktuella resultaten om hjärntumörer ska senare följas upp med resultat för spottkörteltumör och tumör på hörselnerven.

# Flera andra studier om eventuella risker med mobilstrålning är också på gång. Institutet för miljömedicin deltar i en internationell studie av barn och ungdomars mobilvanor, Cefalo. En annan pågående studie, Cosmos, studerar långtidsanvändning av mobil och även andra sjukdomar än cancer, exempelvis alzheimers.

# Strålsäkerhetsmyndigheten i Sverige rekommenderar försiktighet när det gäller användandet av mobiltelefoner, det vill säga undvik onödig exponering genom att använda hands-free.

Publicerad: 2010-05-18

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!