Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Monica är rekordpendlare

En svåröverträffad pendlare är Monica Rönnqvist. Eller vad sägs om att bo i Harrsjö i södra Lappland och ha sin arbetsplats i Stockholm, cirka 70 mil bort?

Publicerad: 2011-08-30

Du&jobbet skrev i förra numret om yrkesgrupper som reser mycket till och från jobbet.

Monica Rönnqvist arbetar som fartygsingenjör på Sea Wind och har därmed ett av de vanligaste pendlaryrkena. Det är sådana som utmärker sig genom att själva arbetet innebär att resa – grupper inom sjöfart och flyg. Branscher där man kan vara borta flera veckor i stöten. I Monica Rönnqvists fall handlar det om att jobba 14 dagar i sträck och sedan vara ledig fyra veckor.

– Själva resandet funkar, jag har alltid lyckats komma i tid till jobbet. Och när jag väl är framme är det okej. Det är de närmaste dagarna innan jag kommer iväg som är tunga. Då tar det emot riktigt ordentligt, säger hon.

Att resa till och från jobbet tar två dagar, enkel väg. Ett arbetspass börjar på en onsdag. Hennes resalternativ är att flyga från Vilhelmina – då åker hon bil 12 mil först, eller Östersund – då tar hon buss från Hoting först. En annan möjlighet är att ta nattåg från Östersund. Men att flyga samma dag går inte, utan då får hon övernatta på hotell nära båten.

På sommaren är det andra turlistor som gäller och svårare att ta sig till arbetet. Då brukar hon sätta sig på motorcykeln vid lunchtid på måndag och göra ett par övernattningar hos kompisar på vägen.

Monica Rönnqvist fyller 50 år nästa år och har jobbat till sjöss hela sitt vuxna liv. Tidigare reste hon jorden runt och var borta 3-6 månader i sträck. Sedan 15 år tillbaka har hon Stockholm som hemmahamn.

– Jag trivs med jobbet och kommer att fortsätta så länge jag kan. Det som kan ändra på det är om jag hittar på en idé till ett eget företag som jag kan starta i Harrsjö, eller pendla till Dorotea. Men det är inte så lätt att få nåt jobb där.

Publicerad: 2011-08-30

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!