Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Mord på fackliga och slavjobb för hembiträden

Minst 101 fackligt aktiva mördades förra året. Det visar en ny rapport från Internationella fackliga samorganisationen (IFS).

Publicerad: 2010-06-09

Det framgår av rapporten att det kan vara farligt i många länder att vara fackligt aktiv. De fackliga representanterna kränks på olika sätt: trakasseras, hotas, förföljs och till och med mördas. Antalet mord ökade med 30 procent jämfört med 2008.
Världens farligaste land att vara fackligt aktiv i är Colombia, där 48 personer dödades. Även i Guatemala och Honduras ökar våldet.

Enligt IFS har den globala finanskrisen påverkat de mänskliga rättigheterna i arbetslivet. Den har även lett till allt fler har otrygga anställningsformer. Enligt FN-organet ILO har hälften av världens arbetskraft otrygga anställningar. Det gäller särskilt anställda i frizoner (framför allt i Sydostasien och Centralamerika), hushållsanställda (speciellt i Mellanöstern och Sydostasien), migranter och lantarbetare.

En stor, oskyddad grupp är de miljontals kvinnor som arbetar som hembiträden. Trots att många av dem har slavlika arbetsförhållanden och utsätts för sexuella övergrepp är anmälningarna få, främst beroende på okunskap om rättigheterna i arbetslivet och rädsla för ytterligare trakasserier, enligt rapporten.

Även Sverige finns med i rapporten, som ett av 140 länder. Skälet är Arbetsdomstolens dom i Laval-målet, som bedöms som en kränkning av föreningsrätten.

IFS omfattar fackliga organisationer i 155 länder. I Sverige publiceras rapporten av LO och TCO i samarbete med Amnesty. Ladda ner rapporten (på engelska) här.

Publicerad: 2010-06-09

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!