Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Morgonpigga tjänar mer

Din dygnsrytm har betydelse för hur mycket du tjänar.

Publicerad: 2011-04-06


Hälsa-110406

Det framgår av en ny, stor dansk kartläggning av vårt sömnmönster.

De morgonpigga tjänar drygt sju procent mer än de som har svårare att komma igång, enligt undersökningen. En förklaring är att samhället är inrättat efter morgonmänniskor. De flesta jobb och övriga aktiviteter börjar tidigt. Den som har en annan dygnsrytm får det svårare.

Löneskillnaderna har dock varit större tidigare. 2001 tjänade de morgontidiga 13 procent mer än kvällsmänniskorna. Forskarnas tolkning är att vi inte längre har ett utpräglat a-samhälle längre. Flera har deltidsjobb, flexibla arbetstider eller kan arbeta hemma.

Sömnkartläggningen visar också att det är större risk för skilsmässa om det äkta paret har olika sömnrytm. Bara vart femte par sover samtidigt. Par som har samma sömnmönster har levt samman i genomsnitt 21,2 år, mot 18,8 år där paren sover i olika rytm.

Män som lever i parförhållanden sover mindre än singlar, 16 minuter per natt. För kvinnor är det ingen skillnad.

Enligt studien så sover kvinnor längre än män: 13 minuter per natt, eller 8 timmar 8 minuter mot 7 timmar och 55 minuter. Det innebär att kvinnorna får en extra natts sömn per månad.

Undersökningen omfattar drygt 7000 barn och vuxna och är gjord av Rockwoolfondens forskningsenhet.

Publicerad: 2011-04-06

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!