Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Motiverade oroar sig mindre för hälsan

Fyra av tio långtidssjuka tror inte att de kan arbeta kvar i sitt yrke om två år. De som är motiverade är mindre orolig för sin framtida hälsa.

Publicerad: 2010-01-19

Det framgår av den jobbhälsobarometer som Föreningen Svensk Företagshälsovård redovisar. Den bygger på intervjuer med nära 4 000 personer i åldern 20-65 år, som arbetar minst halvtid.

Enligt barometern så är många anställda oroliga för att behålla jobbet på grund av sin hälsa. 37, 8 procent av de som varit sjukskrivna i tre månader tror att hälsan gör att de inte kan fortsätta i sitt gamla yrke om två år. Också bland de med färre sjukdagar är oron stor. Var femte med 15-30 dagars sjukskrivning tror att de måste sluta jobba. Bland de anställda, utan lång sjukskrivningstid, är det 7,8 procent, vilket motsvarar drygt 340 000 anställda.

Motivationen är viktigt för att ha en framtidstro. En av fem bland de som saknar motivation på jobbet tror att deras hälsa kommer att göra det svårt för dem att arbeta kvar i yrket om två år. Bland de som känner motivation är det bara en av tjugo som känner motsvarande oro.

Det finns ett klart samband mellan dålig arbetsmiljö och oron för hälsan. Mer än 14 procent av de som tycket att arbetsmiljön är dålig är säger också att de inte räknar med att kunna arbeta i sitt yrke även om två år. Bland de som är nöjda med den fysiska arbetsmiljön är det bara drygt 4 procent som inte räknar med att de kan jobb kvar om två år.

– Det är illavarslande att så många anställda känner så stor oro för sin hälsa att de inte tror att de kommer att kunna arbeta kvar i sitt yrke om två år, säger Lars Hjalmarsson, vd för Föreningen Svensk Företagshälsovård, i ett pressmeddelande. Genom att i tid göra insatser för att förebygga ohälsa kan arbetsgivarna bidra till att minska sjukskrivningarna och undvika produktionsförluster, säger han.

Publicerad: 2010-01-19

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!