Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Mycket att vinna på bättre IT-system

Publicerad: 2014-01-29

Bättre IT-system på arbetsplatserna skulle ge en besparing åt företagen på 11 miljarder kronor. Det anser Unionen i en ny rapport.

Fackförbundet Unionen har undersökt tjänstemännens IT-miljö och funnit stora brister.

IT-systemet är för många av medlemmarna det viktigaste arbetsverktyget.  En stor del av arbetstiden ägnas åt att sitta framför en dator. Men två av tre av de tillfrågade tjänstemännen säger att de inte har möjlighet att påverka arbetsrutinerna i samband med införandet av nya IT-system.

Inflytandet har försämrats. I en liknande undersökning för fem år sedan var det färre än hälften, 44 procent, som sade att de inte kunde påverka när ny IT infördes.

IT-strulet på arbetsplatser tar också mycket tid. Var tionde av de 2 000 tillfrågade tjänstemännen anser att de skulle kunna spara minst en timmes arbetstid per dag om datasystemen fungerade bättre. I snitt handlar det om nära en halvtimme, eller 26,5 minuter, som försvinner när systemen strular. Det är en ökning med 1,5 minuter jämfört med förra årets undersökning.

Med det som underlag beräknar Unionen att företagen skulle kunna frigöra tid som motsvarar drygt 11 miljarder kronor årligen om IT-systemen fungerade.

Hälften av tjänstemännen säger att de inte fått nödvändig information och kunskap för att använda IT-systemen på ett effektivt sätt.

– Ogenomtänkta IT-lösningar ger företagen onödiga kostnader och stressade medarbetare, kommenterar Peter Hellberg, Unionens 1:e vice ordförande.

Publicerad: 2014-01-29

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!