Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Nära kollegor liknar äkta par

Publicerad: 2012-09-20

Nära kollegor liknar äkta par

Det brukar sägas att par börjar lika varandra mer och mer med åren. Samma sak gäller nära kollegor, visar en norsk avhandling.

Har du haft ett långt och gott samarbete med din arbetskamrat? Då är det troligt att ni också har börjat likna varandra. Det har Olga Djordjilovic, stipendiat vid Institutet för lingvistiska och nordiska studier vid Oslo universitet, kommit fram till.

I sin avhandling har hon studerat samspel under möten på ett större företag i Norge och Serbien, med hjälp av filminspelningar. Dynamiken i ett team liknar den i annat mänskligt samspel, menar hon.

– Kollegor med ett väl inarbetat samarbete utvecklar till exempel  en  gemensam kommunikationsstil, där kroppsspråk, gester och blickar kan påminna om samspelet vi ser hos äkta par.

Olga Djordjilovic har även analyserat relationen mellan chef och anställd.
– Ledaren kan inte bara säga ”så här blir det”.  Vägen fram till ett beslut består av finjusterade utväxlingar mellan ledaren och övriga, som får möjlighet att lägga fram sin syn på saken i en slags förhandling, innan beslutet fattas.

Analysen av samtalen visade också att man i arbetsgruppen reagerade olika beroende på vem som framförde något. Om en nyanställd som inte känner till företaget eller arbetsgruppens historia ställer en fråga som betraktas som känslig, blir reaktionen en annan än om det är en av dem som är gamla i gården som gör det.
– På filminspelningen kan man nästan se hur gruppmedlemmarna flyttar sig bakåt, bort från bordet, för att undgå situationen.

En jämförelse
mellan de norska och serbiska arbetsgrupperna visar små skillnader i kommunikationsstil. Timingen och sättet man turas om att prata och avbryta varandra på är snarlika.

Publicerad: 2012-09-20

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!