Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Nätet gör att fler chefer mobbas

Publicerad: 2019-02-11

Det är större risk för chefer än vanliga anställda att bli nätmobbade. Digital kommunikation ger nya möjligheter för personer i lägre ställning. Det framgår av Rebecka Cowen Forsells avhandling vid Malmö universitet om nätmobbning i arbetslivet.

Nät- eller cybermobbning syftar på aktiviteter via digitala kanaler som e-post, SMS, blogg eller sociala nätverkssajter som Facebook. Den skiljer sig från vanlig mobbning ansikte mot ansikte, dels genom att maktrelationer påverkas. Dels ger den nya möjligheter för personer utanför organisationen som elever, kunder eller medborgare möjlighet att mobba yrkesverksamma. Fler män än kvinnor uppger att de är utsatta.

Nätmobbningen tar sig olika uttryck beroende på kanal, visar avhandlingen. E-post karaktäriseras av passiv och exkluderande mobbning. På Facebook och bloggar är mobbningen mer aggressiv och direkt. Publikens roll och hur kommunikationskanalen användes på arbetsplatsen påverkade uttrycken.

– Publiken har en central roll i mobbning på Facebook. Inte bara i rollen av att bevittna eller legitimera handlingarna, utan även som mottagare av budskapen. Mobbning på sociala medier kan ses som ett framträdande där mobbaren vill framställa sig på ett visst sätt inför en viss publik som inte nödvändigtvis behöver vara mobbningsoffret, säger Rebecka Cowen Forsell i ett pressmeddelande från Malmö universitet.

Hon har ställt frågor till 3400 personer yrkesverksamma i Skåne, i åldrarna 25 till 65 år. 3,5 procent upplevde sig mobbade ansikte mot ansikte, knappt 1 procent var utsatta för nätmobbning och 10 procent var drabbade av beteenden som kan karakteriseras som detta.

Rebecka Cowen Forsell ser mobbning på nätet och ansikte mot ansikte som sammanlänkade.

Policys kan förebygga och minska de negativa effekterna.

Enligt en mindre brittisk studie vid universitetet i Sheffield och Nottingham är mobbning på nätet lika vanligt som arbetsplatsmobbning. Enligt den hade mobbning på nätet en större negativ påverkan på hälsa och arbetstillfredsställelse än traditionell.

https://www.duochjobbet.se/halsa/natmobbning-allt-vanligare/

Publicerad: 2019-02-11

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!