Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Nätmobbning allt vanligare

Publicerad: 2012-11-08

Mobbning via nätet är lika vanligt som ”vanlig” arbetsplatsmobbning, men svårare att upptäcka, enligt en ny studie.

Det är brittiska forskare som undersökt hur vanligt det är med så kallad cybermobbning på arbetsplatser. Hittills har de mesta studierna handlat om förekomsten av sådana kränkningar bland unga i skolor.

I den nya studien säger åtta av tio att de själva råkat ut för den formen av trakasserier på jobbet, minst vid ett tillfälle under det senaste halvåret. Det har skett i form av mejlmobbning, kränkande sms eller obehaglig information på olika webbsidor. Mellan 14-20 procent hade haft sådana erfarenheter minst en gång i veckan.

Undersökningen, gjord vid universiteten i Sheffield och Nottingham, omfattar 320 personer, som fick svara på om det utsatts för kränkningar, skvaller och liknande på nätet och hur ofta det förekommit.

Mobbing på internet är, konstaterar forskarna, lika vanligt som traditionell mobbning på en arbetsplats. Problemet är att det är lättare att mobba någon anonymt via nätet och därmed blir det svårare att upptäcka. Enligt studien så har nätmobbning en större negativ påverkan på den mobbades hälsa och arbetstillfredsställelse än den traditionella, mer direkta mobbningen.

Effekten av att bli vittne till trakasserier via nätet var också annorlunda än att upptäcka traditionell mobbning på en arbetsplats. I det senare fallet påverkas också den som ser någon bli mobbad. Den negativa påverkan fanns inte för den som sett andra bli internetmobbade. Följden blir att de är mindre benägna att anmäla eller ingripa mot mobbningen.

Forskarna tror att cybermobbning blir allt vanligare i takt med att den moderna tekniken utvecklas och sprids.

Publicerad: 2012-11-08

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!