Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Nattjobb tre gånger i veckan ökar cancerrisk

Nattskift ökar risken för bröstcancer. Det framgår av ny forskning bland danska kvinnor i försvarsindustrin.

Publicerad: 2012-05-31

Flera studier har tidigare antytt att kvinnor som arbetar nattskift löper ökad risk att bli sjuka i bröstcancer. Den nya undersökningen understryker detta samband.

Tidigare studier har mest riktat in sig på sjuksköterskor. Den nya forskningen är gjord bland kvinnor i Danmark anställda inom försvaret. Enligt den så ökar risken för bröstcancer med 40 procent bland de som arbetar natt. Den ökade risken gäller för kvinnor som arbetat natt minst tre gånger per vecka under minst sex år. En till två nattskift per vecka ökade inte risken för bröstcancer. Vid mer än 15 års nattarbete två gånger per vecka, var risken fördubblad.

En förskjuten dygnsrytm kan vara en av flera biologiska förklaringar till nattarbetets påverkan på bröstcancer. Enligt den nya studien sker normalt ingen förändring i dygnsrytmen vid bara en eller två nattpass i sträck.

En tidigare hypotes har varit att nattarbetare får mindre solljus och D-vitamin, vilket skulle öka cancerrisken. Den danska undersökningen visar tvärtom att kvinnor som arbetar natt är mer i solen än de som arbetar dagtid.

Undersökningen visar dessutom att risken är väsentligt större för morgonmänniskor som arbetar natt än kvällsmänniskor som gör det samma. Hittar man detta samband även i kommande studier finns det skäl att se till att just morgonmänniskor undviker nattarbete, säger forskningsledaren Johnni Hansen.

Den danska forskningen omfattar mer än 18 500 kvinnor. Kvinnor som drabbades av bröstcancer jämfördes med en annan grupp som inte har sjukdomen. Studien har redovisats i tidskriften Occupational and Environmental Medicine.

Publicerad: 2012-05-31

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!