Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Nattskift ökar risken för bröstcancer

En ny studie visar på ett samband mellan nattarbete och bröstcancer. I Danmark utbetalas ersättning för arbetsskada.

Publicerad: 2011-04-07

Det är ett norskt forskningsprojekt som kartlagt arbetsmiljö och cancerrisk bland sjuksköterskor.

Cirka 700 sjuksköterskor som hade haft bröstcancer jämfördes med 895 som inte haft det. De utfrågades om sina arbeten och tänkbara riskfaktorer.

Av undersökningen framgår att sjuksköterskor som arbetat i minst fem år i ett schema med minst sex sammanhängande nattskift, hade en 80 procents högre risk för bröstcancer än sjuksköterskor som aldrig arbetat natt.  Studien har redovisats i tidskriften American Journal of Epidemiology.

Flera tidigare studier har visat på samband mellan nattarbete och risk för bröstcancer. I Danmark har 80 kvinnor fått arbetsskadeersättning för bröstcancer om de arbetat natt eller skift.

•Hittills har ingen fått bröstcancer prövad som arbetsskada i Sverige. Men biomedicinska analytikern Susan­ne Ericsson tror att hennes 21 år med arbete på natten har orsakat den bröstcancer hon drabbades av i början av 2000-talet. Nu vill hon få sin egen sjukdom prövad, skriver tidningen Vårdfokus.

Publicerad: 2011-04-07

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!