Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Nöjda sover lugnt om natten

Hur du trivs på jobbet påverkar hur du sover. Var tredje av de missnöjda har dålig sömn, men bara var femte av de som är nöjda med sitt arbete.

Publicerad: 2011-03-17


Hälsa-110317

Det framgår av en omfattande undersökning från Storbritannien, bland 14 000 hushåll.

Studien visar att anställda och egna företagare sover bättre än de arbetslösa. Den senare kategorin har mer än 40 procents större sannolikhet att rapportera att de har sömnproblem, jämfört med de som har jobb, efter att ha kontrollerat för ålder och kön.

Men arbetstrivseln har också stor betydelse för sömnen. 33 procent av de som inte trivs har dålig sömn, mot 18 procent av de nöjda.

Allra bäst sov välutbildade och de som var gifta.

Även längden på sömnen påverkas av hur vi trivs på jobbet. De som mest missnöjda sover kortast tid, dubbelt så många sov mindre än sex timmar per natt.

Att jobba mycket övertid har också negativa effekter på sömnen, enligt studien. De som arbetade 48 timmar i veckan hade både sämre sömn och sov mindre.

Publicerad: 2011-03-17

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!