Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Nolltolerans mot dödsolyckor

Dags för nolltolerans mot dödsolyckor på jobbet. Det är budskapet i den kampanj som fackförbundet IF Metall nu dragit igång.

Publicerad: 2010-02-08

Bakgrunden till aktionen är att under fjolåret omkom 48 personer i olyckor på arbetsplatser – ungefär en i veckan. Lea Skånberg, chef för IF Metalls arbetsmiljö- och försäkringsenhet, tycker det är oacceptabelt. Nu är det dags att arbetsgivarna tar sitt ansvar för att förebygga olyckor, säger hon i en kommentar.
Många företag gör inte tillräckligt och slarvar med det systematiska arbetsmiljöarbetet. De genomför inte de regelbundna riskbedömningar, gör inga skyddsronder och följer upp tillbud och olycksfall, anser IF Metall. Dessutom har nedskärningarna på Arbetsmiljöverket lett till färre arbetsmiljöinspektörer och därmed färre besök på arbetsplatser och granskningar av arbetsmiljön.

I kravet om nolltolerans mot dödsolyckor på arbetsplatserna listar IF Metall fyra åtgärder som krävs för att minska olyckorna.
1. Det förebyggande arbetsmiljöarbetet måste prioriteras.
2. Kollektivavtalen om företagshälsovård måste stärkas så alla får tillgång till en partsgemensam, kvalitetssäkrad företagshälsovård som arbetar med förebyggande arbetsmiljöarbete och tidig rehabilitering.
3. Skyddsombuden måste få den utbildning de har rätt till enligt lagar och avtal.
4. Arbetsgivarna behöver ett kunskapslyft angående arbetsmiljö.

Läs också. Restauranger är sämst på arbetsmiljörutiner.
Och: Nedskärningar på Arbetsmiljöverket märks i färre inspektioner.

Publicerad: 2010-02-08

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!