Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Nu är det lättare att larma om brister i vården

Publicerad: 2017-07-03

Nu har även anställda i privata skolor, vård och omsorg rätt till meddelarskydd. Den chef som efterforskar vem som har talat med media kan dömas till fängelse.

Den 1 juli ändrades lagen. Meddelarskyddet har nu utökats till privatanställda i skola, vård och omsorg i verksamheter som helt eller delvis bekostas av skattemedel. Skyddet innebär ett förbud för chefer och andra i verksamheten att efterforska vem som har talat med media.

Syftet är att anställda ska kunna slå larm om missförhållanden utan att riskera att bli av med jobbet. Samma skydd finns sedan tidigare för alla anställda i kommuner, landsting och staten.

”Företagen har ett stort ansvar för att den nya lagen ska få det genomslag som behövs. Det är hög tid för de företag som inte redan har uppdaterat sin kommunikationspolicy eller utbildat sina chefer i meddelarskydd att göra det”, skriver Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling i en debattartikel på SVT:s sajt.

Privatanställda har dock inte riktigt samma rättigheter som kollegorna på den offentliga sidan. En viktig skillnad är att offentlighetsprincipen inte gäller för privatanställda. Det innebär att den nya lagen inte ger rätt att lämna ut handlingar till media, vilket offentliganställda får.

Från arbetsgivarhåll har det funnits en kritik mot den nya lagen som går ut på att skyddet för företagshemligheter hotas. Även den lojalitetsplikt som en anställd har gentemot sin arbetsgivare hotas av lagen, menar bland andra organisationen Almega.

Publicerad: 2017-07-03

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!