Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Visselblåsarens arbetsgivare riskerar fängelse

RÄTTEGÅNG. Vårdbiträdet på Attendo som kritiserade sin arbetsgivare i media fick en varning. Tre företrädare för arbetsgivaren åtalades för brott mot meddelarfriheten. Rättegång har hållits och dom väntas den 18 oktober.

Text : Karin Nilsson

Publicerad: 2022-10-03

Tre företrädare för Stine Christophersens arbetsgivare har åtalats för brott mot meddelarfriheten. Foto: Fredrik Persson

Vårdbiträdet Stine Christophersen arbetade på Sabbatsbergsbyns äldreboende i Stockholm när pandemin svepte in över Sverige. Situationen på hennes arbetsplats blev ohållbar på flera olika demensavdelningar. Grundproblemet var att det nästan var omöjligt att isolera de smittade äldre från de friska.

Attendo, ägaren av äldreboendet och Stine Christophersens arbetsgivare, hade informerat anhöriga och allmänhet om att man arbetade säkert och att personal som tog hand om smittade inte arbetade med andra äldre. Stine Christophersen såg att det inte stämde. Hon larmade först internt till flera olika chefer, till slut även till vd, men fick inget svar. Sedan berättade hon i tidningen Expressen om sina upplevelser av bristerna på arbetsplatsen. Hon blev då kallade till möte med sin arbetsgivare och fick en skriftlig erinran. Två kvinnor och en man som företrädde arbetsgivaren var med på mötet där de skrev under erinran. De åtalades senare för brott mot lagen om meddelarskydd.

Enligt kammaråklagare Anette Fassl är det första gången som lagen om meddelarskydd, som trädde i kraft 2017, prövas.

– Det är viktigt att människor kan påtala upplevda missförhållanden utan att riskera att utsättas för repressalier för det. Det är därför lagen finns, sa Anette Fassl i ett pressmeddelande i sambandet med åtalet.

I slutet av september hölls rättegången i Attunda tingsrätt. Brott mot lagen om meddelarskydd i vissa verksamheter är böter eller fängelse i högst ett år. Domen är planerad att komma den 18 oktober.

Läs en längre intervju i Du&jobbet med Stine Christophersen här

Foto: Fredrik Persson

Publicerad: 2022-10-03

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!