Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Nu jagar de forskning om arbetsmiljöregler

REGLER Det finns ett stort behov av att ta reda på om regler och tillsyn ger bättre arbetsmiljö. Det konstaterar Mynak som nu är på jakt efter den senaste forskningen.

Text : Karin Nilsson

Publicerad: 2024-01-18

Hur väl fungerar reglerna på arbetsmiljöområdet? Forskning som svarar på den frågan vill Mynak hitta och samla i en ny rapport. Foto: Adobe stock.

Arbetsmiljöverket presenterade 2016 en rapport som ställde frågan om regler och tillsyn leder till bättre arbetsmiljö. En av slutsatserna var att det behövdes mer svensk forskning. Nu menar Myndigheten för arbetsmiljökunskap att det är dags för en ny kunskapssammanställning.

– Vi vet att det har gjorts mer forskning sen dess. Vi har därför bett forskare vid Linköpings universitet att gå igenom forskningsdatabaser och även ta med rapporter och andra gedigna sammanställningar, säger Karin Sjöberg Forssberg, processledande analytiker och ansvarig på Mynak.

Exakt vad resultatet blir går inte att säga eftersom forskarna ännu inte vet vilka studier de hittar. Men målet är att samla den senaste forskningen för att få svar på frågor om hur regler, tillsyn och inspektioner fungerar och vilka effekterna är på arbetsmiljön. Det är också viktigt att försöka ta reda på hur regleringar påverkar arbetsmiljöarbetet på arbetsplatserna.
– Vilka förutsättningar har man på arbetsplatserna att implementera och upprätthålla regelverk. Det är också svårt att få till ett gott arbetsmiljöarbete. Det är viktigt att ta reda på hur regler och tillsyn fungerar för att eventuellt utveckla regelverket, säger Karin Sjöberg Forssberg.

Hon tillägger:
– En aktuell fråga där vi behöver mer kunskap är om det finns något sätt att med hjälp av regleringar förbättra den organisatoriska och sociala arbetsmiljön i kvinnodominerade branscher.

Kunskapssammanställningen, som inriktar sig på svensk och europeisk forskning, ska vara klar i början av 2025. Tanken är att den ska vara användbar för politiker, beslutsfattare, myndigheter och för arbetsplatser i det systematiska arbetsmiljöarbetet.

I Arbetsmiljöverkets rapport efterlystes också en utvärdering av de nya regler som infördes på arbetsmiljöområdet i juli 2014. I stället för böter, som utfärdades av åklagare eller i domstol, infördes sanktionsavgifter, som beslutas av Arbetsmiljöverket. Tanken var att fler arbetsgivare skulle följa myndighetens föreskrifter och att arbetsmiljön skulle förbättras.

Mynak påbörjade, på eget initiativ, i juni 2021 en utvärdering, men fick skjuta upp studien.
– Det fanns brister i kvaliteten och vi fick göra ett omtag. Det är en ny konsult som har gjort utvärderingen, säger Karin Sjöberg Forssberg och tillägger att en rapport presenteras i början av nästa år.

Hon vill inte föregripa resultaten men säger att rapporten bidrar med kunskap om sanktionsavgifternas effektivitet som styrmedel.
– Det finns en splittrad bild av hur sanktionsavgifterna fungerar och ett stort intresse hos bland andra arbetsmarknadens parter att få reda på hur det har gått sedan förändringen. Nu kan vi bidra till att svara på den frågan.

Ett av skälen till de ändrade reglerna var att rättsväsendet skulle avlastas. Är det en fråga som berörs i er utvärdering?
– Ja, det kommer att diskuteras.

Foto: Adobe stock.

Publicerad: 2024-01-18

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!