Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Nu minskar butiksrånen

Efter en kraftig ökning senaste åren ser butiksrånen ut att minska. Hittills i år har antalet rån minskat med 20 procent.

Publicerad: 2010-08-24

Enligt preliminär statistik från Brottsförebyggande rådet (Brå) anmäldes 429 rån till och med juli i år. Det är 129 färre än under samma period i fjol. Under hela förra året begicks 1 162 butiksrån i Sverige. Detta innebär drygt tre rån per dag. Skjutvapen användes vid 42 procent av rånen.

Att butiksrånen nu verkar minska tror Martine Syrjänen Stålberg, arbetsmiljöombudsman på Handels, beror på flera faktorer. Handels har utbildat sina ombudsmän i säkerhetsfrågor, Arbetsmiljöverket har inspekterat 3 000 butiker, Svensk Handel har bedrivit kampanjer, allt fler använder kort i stället för kontanter och polisen har prioriterat butiksrån i storstäderna.

– I år tar vi verkligen krafttag mot rånen, så det är skönt att det får effekt, säger Martine Syrjänen Stålberg i en kommentar.

Men Handels tycker inte att åtgärderna räcker, utan kräver också lagstiftning om sluten kontanthantering.

Publicerad: 2010-08-24

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!