Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Nu ska säkerheten i butiker förbättras

Arbetsmiljöverket ska granska säkerheten i butiker. Inspektörerna ska besöka 3 000 arbetsplatser i landet, främst mindre butiker.

Bakgrunden är de många rånen som inträffat. Ifjol polisanmäldes nära 1 200 butiksrån, alltså fler än tre rån om dagen i detaljhandeln. Var femte butiksanställd uppger att de varit utsatta för våld eller hot om våld i arbetet, enligt den senaste arbetsmiljöundersökningen.

Publicerad: 2010-04-14

Arbetsmiljöverket kommer att besöka mindre butiker med upp till fem anställda som:
•Säljer värdesaker
•Håller öppet under kvällstid
•Har ett riskutsatt läge
•Inte har inspekterats sedan 2002.
Inspektionerna ska genomföras under april, maj och juni. Uppföljningar görs under hösten. Arbetsmiljöverket ska bl a granska arbetsgivarnas säkerhetskunskaper, lokalernas utformning och hur pengar hanteras.

Arbetsmiljöverkets generaldirektör Mikael Sjöberg utesluter inte att kontantfritt i butiker kan bli ett krav som förs fram, i stil med det som gäller i delar av busstrafiken. Han säger till tidningen Handelsnytt att det beror alldeles på hur risksituationen ser ut.

Publicerad: 2010-04-14

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!