Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Nu stressar vi som mest julbord tröst för två av tre

En ny undersökning visar att tre av tio svenskar anser att december är årets överlägset stressigaste månad. En tröst är att två av tre blir bjudna på julbord på jobbet i år.

Publicerad: 2010-12-01

December har inletts – med stress snarare än julefrid. Försäkringsbolaget If, har låtit kartlägga svenskarnas syn på när de känner sig som mest stressade.

Enligt undersökningen så säger 31 procent att just december framkallar mest stress. Den är därmed den överlägset stressigaste månaden, eftersom tvåan på stressmånadslistan, september, bara uppgavs som stressigast av åtta procent.

Mest stressade i julmånaden är kvinnorna, 37 procent, mot 26 procent av männen.

If ger ett antal tips för en lugnare december, bl a det jobbrelaterade rådet att ställa glöggkoppen på säkert avstånd till datorn och skaffa ett spillskydd till tangentbordet. Drycker som innehåller rikligt med socker är nämligen bland det värsta att spilla i datorn.

•Ett julbord från arbetsgivaren kan möjligen mildra stressen. Enligt en undersökning från bemanningsföretaget, Peak-IT, kommer nästan två av tre svenskar, eller 62 procent, att bjudas på julbord av sin arbetsgivare i år.

Det är dock stora skillnader beroende på var man jobbar. Privatanställda blir oftare bjudna än offentliganställda. Mest bjudna blir tjänstemän i finansbranschen, där 74 procent får äta julbord som arbetsgivaren står för. Bland hälso- och sjukvårdspersonal i offentlig sektor är det bara 43,5 procent som blir bjudna på ett julbord på arbetsplatsens bekostnad.

•Är det viktigt med julbord på jobbet? Kommentera gärna här

Publicerad: 2010-12-01

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!