Allt om arbetsmiljö logga
Psykisk ohälsa

Ny anmälan efter polischefens död

ANMÄLAN Uppgifter om att flera personer inom Polismyndigheten kände till att den tidigare polischefen Mats Löfving var suicidal har lett till en ny anmälan mot Polisen.

Text : Karin Nilsson

Publicerad: 2023-07-03

Polisen fick information om att tidigare polischefen Mats Löfving var suicicdal. Det rapporterar DN. Foto: Adobe Stock

Rikspolischef Anders Tornberg ska ha fått information från chefer och medarbetare om att den tidigare polischefen Mats Löfving mådde mycket dåligt, var deprimerad och suicidal. Det rapporterar Dagens Nyheter, DN, som tagit del av en skrivelse till Arbetsmiljöverket från Polisförbundet.

Enligt DN ska informationen ha lämnats av Polisförbundet cirka tre veckor innan presskonferensen i februari där en utredare föreslog att Mats Löfving skulle skiljas från sitt uppdrag.
– Ingenstans har det tidigare framkommit att Polisförbundet flaggade om att Mats inte mådde bra, och att rikspolischefen fick veta att Mats var självmordsbenägen. Det ingår i min roll att framföra detta. Det är en viktig ingrediens i hur Arbetsmiljöverket ska resonera fortsättningsvis och hur arbetsgivaren ska kunna ta sitt arbetsmiljöansvar, säger Maria Jensen, regionalt samordnande huvudskyddsombud i polisregion Stockholm, till DN.

Till SVT Nyheter säger rikspolischef Anders Tornberg att en anmälan mot Polismyndigheten nu är gjord för att få klarhet.
– Eftersom skyddsombudet nu påstår att det finns flera personer inom polismyndigheten som visste att Mats Löfving var självmordsbenägen kan det finnas misstanke om brott, säger han till SVT Nyheter.

Brott begångna av poliser utreds av den Särskilda åklagarkammaren. Enligt uppgifter till SVT Nyheter kommer anmälan inte att hanteras förrän efter den 24 juli då åklagare Per Nichols är tillbaka från sin semester.

Det är den åklagare som tidigare har hanterat anmälningar i samband med Mats Löfvings död mot Polisen. Frågeställningen var då om Polisen skulle ha brutit mot arbetsmiljölagen. Åklagaren valde då att inte gå vidare och inleda någon förundersökning.

Samtidigt meddelade Åklagarmyndigheten att om Arbetsmiljöverket skulle bedöma att det fanns skäl att göra en åtalsanmälan skulle en sådan anmälan prövas separat. Arbetsmiljöverket är ännu inte klara med sin utredning.

Foto: Adobe Stock

Publicerad: 2023-07-03

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!