Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Ny föreskrift om ungas jobb kritiseras

Förslaget om nya regler för ungdomar i arbetsmiljön får kritik både av facket och arbetsgivarna, men av olika skäl.

Publicerad: 2010-02-18

Arbetsmiljöverket har presentat ett förslag om en ny föreskrift om regler för dem som ännu inte fyllt 18 år, som parterna fått ge synpunkter på.

Svenskt Näringsliv skriver i sitt remissvar att det vore mycket olyckligt om det nuvarande förslaget infördes. ?Arbetsgivarnas kritik handlar främst om att arbets- och skoltid föreslås läggas ihop. Enligt förslaget ska ingen under 18 år kunna gå i skolan och arbeta mer än 8 timmar per dag eller 40 timmar i veckan. Dessutom finns regler om sammanhängande vila under helgerna. Det innebär i princip stopp för möjligheterna att ha extrajobb under skoldagar eller helger under terminerna, enligt Svenskt Näringsliv.
Extrajobben är en chans för ungdomar att skaffa arbetslivserfarenhet och ett första steg in på arbetsmarkanden, menar arbetsgivarna.

Fackets kritik handlar främst om förslaget kring kassaarbete. Enligt Arbetsmiljöverket är det tillåtet för den som fyllt 16 år att sitta i kassan om den är försedd med sluten kontanthantering och om man inte säljer varor som har en åldersgräns, som tobak och folköl.
Handelsanställdas förbund tycker inte det räcker. Man anser att 16- och 17-åringar bara ska få arbeta i kassa om de inte är ensamma, inte ansvarar för legitimationskontroll för varor med 18-årsgräns, och om det finns slutet kontantsystem, skriver tidningen Handelsnytt.
Handels har på olika sätt arbetat för att det i princip ska vara en 18-årsgräns för kassaarbete.
Svenskt Näringsliv anser att riskerna med kassaarbete kan variera. En riskbedömning måste göras om det är lämpligt eller ej för ungdomarna.

Arbetsmiljöverkets fattar beslut om föreskriften i juni. Tanken är sedan att den ska träda ikraft 1 februari 2011.

Publicerad: 2010-02-18

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!