Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Ny form av anställning utreds lärling på prov

Regeringen har tillsatt en utredning som ska undersöka hur en lärlingsprovsanställning ska utformas.

Publicerad: 2011-11-04

Den ska gälla för den som är yngre än 23 och pågå som längst 18 månader. Den nya anställningsformen ska också innehålla utbildning under anställningstiden.

Regeringen hoppas att den nya anställningsformen ska underlätta för ungdomar att få in en fot på arbetsmarknaden.
Utredningen leds av Claes Stråth, generaldirektör vid Medlingsinstitutet, som ska redovisa sina förslag, bl a vilka arbetsrättsliga regler som ska gälla, senast den 30 november 2012.

Den nya anställningsformen har mött kritik från fackligt håll. Blir lärlingsprovanställningen verklighet kommer i princip ingen under 24 år att erbjudas en fast anställning, varnar Hotell- och restaurangfacket.

– Branschen sysselsätter redan idag väldigt många unga, 53 procent av alla anställda är mellan 18 och 26 år. Om lärlingsprovanställningen blir verklighet är frågan varför en arbetsgivare i framtiden överhuvudtaget ska anställa någon av dessa på en fast anställning, kommenterar Malin Ackholt, tredje ordförande för Hotell- och restaurangfacket.

Publicerad: 2011-11-04

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!