Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Ny kampanj ska skapa friska företag

Publicerad: 2014-01-30

Fler arbetsolyckor och ökad sjukfrånvaro gör att Arbetsmiljöverket och Försäkringskassan lanserar en gemensam kampanj för att skapa friska företag.

Sjukskrivningarna ökar, främst de psykiska diagnoserna, visar Försäkringskassans statistik. Samtidigt ökar antalet anmälda arbetsskador, enligt Arbetsmiljöverkets uppgifter. En stor del beror på problem orsakade av stress och relationer på jobbet.

För att möta den ökade ohälsan i arbetslivet lanserar Arbetsmiljöverket och Försäkringskassan en informationskampanj.

Tanken är inspirera arbetsgivare att satsa på förebyggande arbete för att få ”långtidsfrisk” personal. Utgångspunkten är ett tidigare forskningsprojekt ”Hälsa och framtid”. Där listade forskarna de fyra viktigaste faktorerna för att skapa friskare arbetsplatser:

  • Ledarskap, där cheferna visar tillit till personalen.
  • Delaktighet för de anställda.
  • Kommunikation. Öppenhet och högt i tak för åsikter.
  • Synen på hälsa och sjukfrånvaro, t ex att anpassa arbetet vid nedsatt arbetsförmåga.

På den nya webbplatsen företagshälsokollen.se kan man testa sin egen arbetsplats. Där presenteras också ett antal exempel på företag som ska fungera som inspiration för andra. Ett fall är städenheten på Piteå kommun, där en satsning på hälsa ledde till att sjuktalen minskade från 20 procent till 5 procent.

Publicerad: 2014-01-30

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!