Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Ny på distans – en utmaning

HYBRID Hur ska nya komma in i jobbet när kontoret ekar tomt? Vid distansarbete kan det behövas ny struktur. Det tycker både den nyanställda Teresa och psykologen Elin Frögéli.

Text : Ann Patmalnieks

Publicerad: 2024-05-27

Det kan vara svårt för chefer att se nyanställdas behov och följa deras lärande på distans. Foto: Adobe Stock

Handläggaren Teresa är rutinerad, men ny på sin enhet på den statliga myndigheten. Halva tiden arbetar hon hemifrån. Egentligen skulle hon kunna vara mer på plats, men det känns inte meningsfullt när så många av kollegorna inte är där, berättar hon via FaceTime.
– Jag tycker att det bästa sättet att lära sig är att sitta bredvid någon som kan jobbet. Särskilt när man arbetar med en process där man kan behöva fråga steg för steg. Det är också lättare att lära känna folk, säger Teresa som egentligen heter något annat men har valt att vara anonym.

Kollegorna säger att hon absolut ska ringa om det är något. Men det tar emot.
– Jag känner inte de här personerna så väl och det blir som ett psykologiskt hinder. Jag vet inte om de blir stressade av att jag ringer.

Men hon vill trots allt kunna arbeta på distans.
– Friheten att kunna välja själv är viktig. Nu har jag tonårsbarn, men hade jag kunnat jobba hemifrån när de var små hade det varit till stor hjälp.

Elin Frögeli. Foto: Anders Bäckström

Elin Frögéli, psykolog och post doktor på Karolinska Institutet, har forskat om så kallad onboarding, hur nya medarbetare introduceras. Det finns ännu inte några statistiskt säkerställda resultat som visar om det är mer utmanande att komma in i arbetet på distans, säger hon.
– Men upplevelsen av att det blir svårare med sociala interaktioner och att få kontakt känner vi igen från våra deltagare. Chefer och mentorer har också tyckt att det varit svårare att se nyas behov och följa deras lärande på distans.

Distansarbete påverkade däremot inte hur etablerade de nyanställda var efter en tid. De tyckte i lika hög grad som andra att de hade de kunskaper som behövdes, koll på sin roll och var en del av arbetsgruppen. Men studiernas slutsatser begränsas av att de inte är randomiserade, betonar Elin Frögéli.
– Vi kan alltså inte säga att det är sämre att jobba på distans som ny, eller att det är olämpligt att låta nyanställda arbeta hemifrån.

Att kunna ställa en snabb fråga är en värdefull resurs.

- Elin Frögéli

Det som går att säga är att det krävs en medvetenhet om att det fungerar annorlunda att vara ny på distans.
– Man kan behöva hitta andra strukturer och ta reda på vad som kan vara särskilt svårt när den nya och kollegorna inte är på plats samtidigt.

Möjligheten att kunna ställa frågor är en sådan sak.
– Att kunna ställa en snabb fråga är en värdefull resurs. Man kan dra sig för det även på plats, men då kan man se mer signaler och bjuds ofta in på ett annat sätt. Kanske kan man ha en avsatt tid för frågor, till exempel.
Social interaktion behöver nog också lite hjälp på traven när man inte möts vid kaffemaskinen.
– Att ha en digital fika via skärm kan kännas stelt, men kanske passar en del, säger Elin Frögéli.

Vid det här laget har Teresa börjat komma in i arbetet. Hon är även fadder för nyanställda på myndigheten.
– Då handlar det om vad det innebär att arbeta på en statlig myndighet mer allmänt. Jag försöker höra av mig till de nya ofta och tänker att det inte ska behöva vara de som letar information hela tiden.

Hon skulle önska att arbetsplatsen reflekterade mer över hybridarbetet.
– Man kunde plantera nyttan av kollegor på ett bättre sätt. Och arbetsgivaren borde forska mer i varför folk väljer att sitta hemma. Kan det till exempel vara dålig arbetsmiljö på plats som är orsaken?

FUNDERA PÅ

  • Hur löser vi att nya behöver ställa frågor?
  • Vad kan underlätta social kontakt?
  • Vad gör att medarbetare väljer att arbeta på distans?

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare

Laddar

Foto: Adobe Stock

Publicerad: 2024-05-27

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!