Allt om arbetsmiljö logga
Arbetsskadeförsäkringen

Ny uppgift för arbetsskadeutredningen

UTREDNING Få eller många arbetsskador på arbetsplatsen bör påverka hur mycket arbetsgivaren betalar in till den statliga arbetsskadeförsäkringen. Det menar regeringen och ger utredaren av arbetsskadeförsäkringen en uppgift till.

Text : Karin Nilsson

Publicerad: 2023-02-15

Regeringen vill se över vad arbetsgivarna betalar till arbetsskadeförsäkringen. Foto: Adobe Stock

Arbetsgivare betalar lika mycket till den statliga arbetsskadeförsäkringen oavsett om arbetsplatsen är olycksdrabbad eller inte. Det gör att arbetsgivare inte har någon ekonomisk drivkraft att förebygga arbetsskador och inte heller att motverka långa sjukskrivningar. Det skriver regeringen i ett nytt direktiv.

Regeringen vill därför att finansieringen av arbetsskadeförsäkringen ses över och ger ett extra uppdrag till den utredning som redan ser över arbetsskadeförsäkringen. Det nya uppdraget går ut på att se över hur finansieringen ska kunna ta hänsyn till hur riskerna ser ut på olika arbetsplatser. Regeringen hoppas att ekonomiska drivkrafter ska kunna leda till att arbetsgivare tar ett större ansvar för att förebygga arbetsskador och främja att arbetstagaren kommer tillbaka till arbetet.

Den så kallade arbetsskadeavgiften, som är en del av arbetsgivaravgiften, är lika för alla och ligger på 0,2 procent av lönesumman.

Arbetsskadeförsäkringen utreds sedan i början av 2022 av Dan Holke, arbetsrättsjurist och tidigare vd för LO TCO Rättsskydd. Uppdraget ska vara klart senast den 1 augusti 2023. Det extra uppdraget gör inte att utredaren får mer tid på sig. Utredningen ska säkerställa att försäkringen fyller sin funktion när det gäller att ge ekonomisk trygghet vid arbetsskada. Kvinnor och män ska också få likvärdigt skydd.

Foto: Adobe Stock

Publicerad: 2023-02-15

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!