Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Nya arbetsmiljöregler klara tidigast 2021

Publicerad: 2018-02-15

Arbetsmiljöverket har nu satt ner foten. Antalet föreskrifter inom arbetsmiljöområdet ska bli avsevärt färre. Arbetet med de nya föreskrifterna väntas ta tre år.

Som Du&jobbet skrivit flera gånger tidigare pågår ett arbete på Arbetsmiljöverket med att förändra i regelfloran gällande arbetsmiljön. Dagens 69 föreskriftshäften ska bli avsevärt färre, uppskattningsvis ett 15-tal. Arbetsmiljöverkets ambition är det ska bli lättare att hitta de regler man är berörd av.

Nyligen sade verkets generaldirektör Erna Zelmin-Ekenhem ja till den nya inriktningen. Det innebär att det nu påbörjas ett arbete på Arbetsmiljöverket med att planera hur de nya föreskrifterna ska tas fram. Den 8 mars är de stora organisationerna på arbetsmarknaden, fackliga organisationer och arbetsgivarorganisationer, inbjudna till ett uppstartsmöte. Verket planerar också att sätta samman referensgrupper för berörda målgrupper. Vägledningar till de nya reglerna är en viktig del i det kommande arbetet.

– Reglerna är bra, men de räcker inte fram som de är nu. Målgrupperna behöver mer stöd och vägledning för att göra rätt, säger Torben Vincentsen, projektledare på Arbetsmiljöverket,

Arbetet med de nya föreskrifterna beräknas ta åtminstone tre år.

Flera fack har varit kritiska till regelbantningen som man befarar ska sänka säkerhetsambitionerna på arbetsplatserna. Byggnads har varit tydliga i sin kritik.

– Man har inte lyssnat på våra invändningar och på vad vi anser att till exempel byggbranschen behöver ha. Det visar bara att verket skiter fullständigt i vad branscherna och produktionen vill ha och behöver, säger Tomas Kullberg, regionalt skyddsombud för Byggnads, till tidningen Byggnadsarbetaren.

//OSCAR MAGNUSSON

Läs mer om regelförändringarna här och här.

Vill du prenumerera? Läs mer här.

Publicerad: 2018-02-15

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!