Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Nya föreskriften prioriteras av industrifacken

Publicerad: 2015-11-04

En bättre arbetsmiljö med särskild inriktning på Arbetsmiljöverkets nya föreskrift om organisatorisk och social arbetsmiljö. Det är ett av kraven från facken inom industrin i den kommande avtalsrörelsen.

De fackliga organisationerna inom industrin har presenterat sina gemensamma krav i den kommande avtalsrörelsen. Utöver begärd löneökning på 2, 8 procent är ett av de främsta kraven åtgärder för en bättre arbetsmiljö. Det handlar om att träffa en överenskommelse om ett gemensamt arbete mellan parterna i arbetsmiljöfrågor, rehabilitering, företagshälsovård och säkerhet.

Facken betonar framför allt Arbetsmiljöverkets föreskrift om organisatorisk och social arbetsmiljö samt förbättrad rehabilitering.

När det gäller föreskriften vill industrifacken att parterna tillsammans tar fram anvisningar för hur den ska tillämpas och ser till att detta genomförs ute på arbetsplatserna.

  • Facken vill också införa en modell för systematiskt jämställdhetsarbete. Parterna ska gemensamt komma överens om ett arbetssätt med sikte på situationer där ojämställdhet på grund av kön förekommer. Idag består industrin av enbart 25 procent kvinnor. Men jämställdheten är inte bara en fråga om antalet kvinnor, utan handlar också om attityder, normer, löner och karriär, arbetsmiljö och hälsa, heter det i den avtalspolitiska plattformen.
  • De fem förbund som utgör facken inom industrin är IF Metall, GS, Livs, Sveriges Ingenjörer och Unionen.

Detta innebär den nya psykosociala föreskriften.

Publicerad: 2015-11-04

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!