Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Nya regler för arbetslösa

Publicerad: 2013-08-20

Arbetslösa blir skyldiga att varje månad redovisa alla aktiviteter som gjorts för att få ett jobb. Arbetsförmedlingen räknar med att få in nära en halv miljon aktivitetsrapporter i månaden.

Från den 1 oktober ska de första rapporterna skickas in till Arbetsförmedlingen. Till en början är det bara arbetslösa som får a-kassa som ska rapportera sina aktiviteter för att ta sig ur arbetslösheten: sökta jobb, kurser osv. Senare omfattar det även arbetssökande i arbetsmarknadspolitiska program och i början av 2014 gäller skyldigheten samtliga inskrivna arbetslösa.

Rapporterna ska skickas in varje månad.

– Tack vare aktivitetsrapporterna blir arbetsförmedlaren bättre förberedd i möten med den arbetssökande, säger Clas Olsson, biträdande generaldirektör, vid Arbetsförmedlingen.

Den som inte skickar in en fullgod rapport, t ex genom att inte söka anvisade jobb, får sin ersättning prövad. Arbetsförmedlingen rapporterar till a-kassan som sedan granskar den som misskött sig. Sanktionerna sker i ett nytt system i flera steg, till en början med en varning och senare avstängning från a-kassan.

Publicerad: 2013-08-20

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!