Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Nya satsningar mot arbetslivskriminalitet

Regeringen föreslår ytterligare anslag till Arbetsmiljöverket och Arbetsförmedlingen. Arbetslivskriminaliteten ska motverkas.

Publicerad: 2021-09-07

Arbetsförmedlingen och Arbetsmiljöverket föreslås få ökade medel. Foto: Peter Kroon

Fusk och kriminalitet i arbetslivet ska pressas tillbaka. Det är motivet till tre satsningar som regeringen nu föreslår i budgetpropositionen.

Arbetsmiljöverket får ökade medel för att kunna genomföra fler inspektioner av arbetsplatser. Detta krävs enligt regeringen för att förbättra arbetsmiljön och upprätthålla rättvisa konkurrensförhållanden. Anslaget föreslås höjas med 25 miljoner 2022, 50 miljoner 2023 och 75 miljoner från och med 2023.

Dessutom ökas Arbetsmiljöverkets anslag med ytterligare 10 miljoner per år, för att stärka det gemensamma myndighetssamarbetet mot arbetslivskriminalitet. Den tillsyn som Arbetsmiljöverket bedriver i samarbete med bland annat Polisen, Tullen och Migrationsverket tillförs alltså ytterligare resurser.

Slutligen får Arbetsförmedlingen 45 miljoner kronor extra under perioden 2022–2024. Pengarna ska användas i arbetet för att förhindra och förebygga att oseriösa aktörer tjänar pengar på offentligt finansierad verksamhet. Det handlar inte minst om att motverka fusk när fristående aktörer utför arbetsmarknadspolitiska insatser.

Foto: Peter Kroon

Publicerad: 2021-09-07

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!