Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Nya utmaningar för företagshälsovården

-Sjukfrånvaron är inte längre det stora problemet – den har inte varit så låg på 28 år. Nu handlar det om att förebygga, men på vilket sätt? Vad lägger vi in i begreppet prevention?

Publicerad: 2011-11-16

Det är en av utmaningarna som Irene Jensen, innehavare av den första professuren i företagshälsovård, ska ta sig an. Hon presenterade den nya satsningen vid ett seminarium hos AFA försäkring.

Tanken är dels att hitta metoder för FHV:s förbyggande arbete med målet att hälsa, trivsel och produktivitet kan gå hand i hand, dels fortbilda och öppna akademiska karriärvägar för företagshälsovårdens anställda.

Andra utmaningen Irene Jensen nämnde är hur nå ut till överhopade småföretagare och hur samarbete mellan primärvården och arbetsplatserna ska se ut.

Sajten FHVforskning.se blir ett slags kompetenscenter där nya idéer ska spridas. Bland annat kommer en nedladdningsbar bok om vad man kan göra åt ryggbesvär att ges ut. KTH, som har en annan del av forskningssatsningen, kommer bl a att ta fram appar för riksbedömning och mätning.

Publicerad: 2011-11-16

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!