Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Nyckfull chef värre än elak

Publicerad: 2016-04-13

Tycker du chefen är en hopplös idiot? Det behöver inte vara så farligt, huvudsaken är att hen är konsekvent. Det är bättre än att chefen velar och är hygglig ena stunden och elak den andra.

Enligt en ny amerikansk studie är anställda vars chefer är konstant orättvisa mindre stressade och mer tillfreds med jobbet än personer med oberäkneliga arbetsledare.

Undersökningen består av två delar: en med laboratoriemätningar av stressnivåer hos deltagarna och en fältstudie där chefer och anställda i 95 företag i olika branscher studerades.

I det ena försöket ingick 160 studerande som delades upp i två grupper. De fick i uppdrag att lösa en uppgift och fick höra att det var personerna i det andra rummet som skulle uppträda som deras chefer och bedöma deras insatser. Den feedback som deltagarna fick sändes dock från forskarna.

En tredjedel av de studerande behandlades alltid rättvist, en tredjedel alltid orättvist och den tredje mer oberäkneligt, som hoppade däremellan. Under tiden så mättes deltagarnas hjärtrytm – en vanlig indikator på stress – och det visade sig att de som behandlades inkonsekvent hade de högsta stressnivåerna. Lägst hade de som blev behandlade rättvist hela tiden, mittemellan de som fick en dålig behandling hela tiden.

Studien upprepades i en fältstudie där forskarna undersökte anställda och deras chefer under en treveckors period. De arbetade i branscher som handel, vård och IT. Enligt den studien så var anställda med nyckfulla chefer mer benägna att känna stress, de var mer otillfredsställda med jobbet och upplevde mer känslomässig utmattning än personer som behandlades dåligt hela tiden.

Det verkar som om människor framför allt uppskattar förutsägbarhet och konsekvens, enligt forskningsledaren Fedel Matta, vid Michigan State University. Helst föredrar man en rimlig och rättvis behandling hela tiden. När det inte är möjligt så väljer man faktiskt en konsekvent dålig behandling framför en chef, som skiftar humör som en vindflöjel.

Studien har redovisats i tidskriften American Management Journal.

Publicerad: 2016-04-13

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!