Nytt om jämställdhet på arbetsplatsen
Portalen Jämställ.nu lanserades på nytt i veckan. Här finns praktiska tips och råd för alla arbetsplatser.
– Det här är en del av vår satsning på jämställdhet, sa Maria Arnholm, statssekreterare på Utbildningsdepartementet, vid lanseringen.
Publicerad: 2012-10-19
Nylanseringen av Jämställ.nu innebär att sajten, som har funnits i några år, har fått en ny form och mycket mer innehåll. Här finns bland annat exempel och verktygslåda med tips och råd för jämställdhetsarbetet på olika arbetsplatser inom främst offentlig sektor. Här finns också forskning samlat, samt beskrivning av olika projekt som arbetar med jämställdhet.
Maria Arnholm var med och lanserade portalen, och berättade samtidigt om regeringens utökade satsning på jämställdhetsområdet. Det handlar om ett större och bredare arbete, som sker på fem olika nivåer. Först och främst ska regeringen se om sitt eget hus och satsa på jämställdhetsintegrering av Regeringskansliet. Arbetet ska genomsyra alla departement på alla nivåer, sa hon.
– Det kan till exempel handla om att Ulf Kristersson tar diskussionen om jämställdhet i socialförsäkringen, för det är hans område, och att inte vi hoppar in och gör det för att vi arbetar med jämställdhetsfrågor.
Vidare ska ett antal statliga myndigheter väljas ut för att vara piloter för jämställdhetsarbetet. Länsstyrelserna ska stärkas i sitt uppdrag att arbeta med jämställdhetsintegrering på regional nivå, och Sveriges Kommuner och Landsting – och program för Hållbar jämställdhet – fortsätter sitt arbete för att kommuner och landsting ska kunna erbjuda kvinnor och män en ” likvärdig och bra service”. Den femte plattformen handlar om att sprida kunskap och exempel.
– Jämställdhet skapas i vardagen och i de vardagliga besluten. Där är Jämställ.nu ett av våra verktyg , sa Maria Arnholm.
Driften av portalen Jämställ.nu sköts av Nationella sekretariatet för genusforskning, med statlig finansiering via SKL. Men den grundades av och utvecklas vidare genom samarbete mellan flera olika organisationer. Dessa är, förutom SKL och Nationella sekretariatet för genusforskning vid Göteborgs universitet, även Tema Likabehandling, en av Europeiska socialfondens fem temgagrupper, och Vinnova, en innovationsmyndighet under Näringsdepartementet.
Publicerad: 2012-10-19
Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.