Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Obligatoriska fystester – annars får man sluta

Publicerad: 2017-03-22

Han har infört både obligatorisk träningstimme och obligatoriska fystester på jobbet. Nu har Henrik Bunge, vd på klädföretaget Björn Borg, blivit utsedd till Årets hälsofrämjande chef.

På Björn Borg har ni en obligatorisk träningstimme för anställda varje fredag. Varför då?
– För att det gör oss bättre. Vi vet att fysisk träning där man svettas har massa hälsofrämjande effekter. Man klarar av livets andra utmaningar bättre. Det finns otaliga studier om det.

Ni har också fystester för de anställda. Skulle du vilja utveckla?
– Att sätta upp mål är superviktigt. Men om målen ska kännas meningsfulla måste någon kolla hur det går. Så vi gör fystester regelbundet där man bland annat springer 2000 meter och gör amhävningar. Sedan vi började 2014 har resultaten på fystesterna gått upp med 300 procent.

Testerna är obligatoriska. Kan inte det skapa en väldig stress?
– Testerna är anonyma, det är bara för de anställdas egen utveckling. Men de är som sagt obligatoriska. Går man inte med på det så får man väl sluta och söka sig till andra jobb. Men de som söker sig hit gillar både träningstimmen och fystesterna.

Ni arbetar också med de anställdas mentala hälsa. Hur då?
– Mellan tio och elva varje fredag stänger vi kontoret och har reflektionstid. Man utvärderar sin egen arbetsinsats under veckan, tittar framåt mot nästa vecka och rensar mejlkorgen. Det handlar om att man ska känna att man har kontroll på sin arbetssituation.

I prismotiveringen nämns att värdet på företaget fördubblats sedan ni införde den obligatoriska träningen, fystesterna och reflektionstiden. Är hälsan nyckeln till bättre lönsamhet?
– Fysisk hälsa gör att du presterar bättre i alla sammanhang. Och tittar man bland andra företag på Stockholmsbörsen så är det inga andra företag som fokuserat på träning på samma sätt som vi. Sedan är det svårt att säga exakt hur korrelationen mellan träning och resultat ser ut.

//Oscar Magnusson

Fotnot: priset Årets hälsofrämjande chef är ett av flera ledarskapspriser som delas ut på Tidningen Chefs chefgala.

Publicerad: 2017-03-22

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!