Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

”Oetisk att inte sänka gränsvärdet på kvarts”

KVARTS  Yrkesarbetare behöver skyddas mer mot kvartsdamm. Det slås fast i en ny rapport. Men när Arbetsmiljöverket skickar ut sitt nya förslag på föreskrifter ligger gränsvärdet för kvarts oförändrat. Ett nytt kan bli aktuellt först om några år. Yttersta konsekvensen är allvarlig sjukdom och död hos de som utsätts, säger Maria Albin, professor vid KI.

Text : Elsa Frizell

Publicerad: 2024-10-30

De nya föreskrifterna för luftvägsexponering ska träda i kraft 9 april 2026. I förslaget som nu är på remiss är gränsvärdet för kvarts oförändrat. Foto: Adobe Stock

All exponering för kvartsdamm, hur låg den än är, innebär en ökad risk för att utveckla lungcancer. Det fastställs i en färsk rapport från nordiska expertgruppen, NEG, och den holländska kommittén DECOS som utvärderat hälsoriskerna för yrkesmässig exponering för kvartsdamm. I rapporten har experterna räknat fram att 40 års yrkesmässig exponering för 0,04 milligram per kubikmeter kvartsdamm ger fyra extra dödsfall i lungcancer per 1 000 arbetare. Risknivån på 0,04 milligram per kubikmeter är vad experterna kallar förbudsrisknivån.

–       Den risken får inte överträdas när EU sätter ett nytt gränsvärde. För att komma ner dit måste det svenska gränsvärdet på 0,1 milligram per kubikmeter mer än halveras, säger Maria Albin som är professor och överläkare i arbets- och miljömedicin på Karolinska Institutet.

Maria Albin Foto: Ulf Sirborn

När rapporten kom i september, meddelade Arbetsmiljöverket att de planerar att se över luftgränsvärdet för kvarts. Men i förslaget till nya föreskrifter för luftvägsexponering som Arbetsmiljöverket skickade ut på remiss i oktober ligger gränsvärdet för kvarts kvar på 0,1 milligram per kubikmeter. Maria Albin är förvånad över att Arbetsmiljöverket inte passade på att revidera gränsvärdet denna gång med tanke på den nya rapporten. Hon betonar att det vetenskapliga underlaget för riskerna för kvarts funnits i över tio år och att den senaste rapporten gjort riskerna ännu tydligare.

–       Jag förstår inte hur man kan stå för en sådan försening med att minska den arbetsrelaterade dödligheten, ett mål som finns i både den svenska och europeiska arbetsmiljöstrategin. Konsekvenserna är, trots att man vet bättre, att folk fortsätter att utsättas för oacceptabla risknivåer. Yttersta konsekvensen är allvarlig sjukdom och död hos de som utsätts. Man bör skyndsamt göra en omprioritering på Arbetsmiljöverket, säger hon.

Flera länder, som Norge, Finland, Danmark, Spanien och Österrike, har redan ett betydligt lägre gränsvärde för kvarts, på 0,05 milligram per kubikmeter.

Karin Staaf Foto: Arbetsmiljöverket

På Arbetsmiljöverket förklararar man att förslaget till de nya föreskiftera för luftvägsexponering i princip redan var klara när rapporten kom.

– Det är ett EU- direktiv i botten som gör att vi har en deadline när vi måste ha denna nya gränsvärdeslista på plats. Att se över ett gränsvärde innebär bland annat att vi behöver göra en konsekvensanalys av vad ett sänkt gränsvärde ger för andra effekter än på hälsan. Därför har vi inte hunnit med att se över kvartgränsvärdet, säger Karin Staaf, sakkunnig på kemiska arbetsmiljörisker på Arbetsmiljöverket.

Arbetsmiljöverket var en av beställarna av den nya rapporten och ville vänta in resultatet från den därför var en förändring av gränsvärdet för kvarts inte uppe för diskussion denna gång.

–       Vi planerar att se över gränsvärdet till nästkommande revidering av gränsvärdeslistan.

När kommer den?

–Det kommer ännu ett nytt förslag till EU-direktiv i början av nästa år. Det kommer innebära att vi behöver se över flera ämnen och då kommer vi även se över kvarts. Om förhandlingar tar lika lång tid som det har gjort för tidigare EU-direktiv så är en uppskattning att ett nytt gränsvärde skulle kunna träda i kraft under 2028, om det är det vi kommer fram till.

Med det nuvarande gränsvärdet för kvarts på 0,1 milligram per kubikmeter beräknas 100 till 150 individer per tusen personer att dö på grund av kvartsdammet efter 40 års arbete vid den nivån, enligt Maria Albin.

–       Det är på grund av lungcancer, annan lungsjukdom och njursjukdom. Och då är hjärtinfarkt eller autoimmuna sjukdomar inte medräknade. Riskerna för de som utsätts för kvartsdamm i Sverige i dag är oacceptabla. Det är oetiskt att inte sänka gränsvärdet, säger Maria Albin.

Foto: Adobe Stock

Publicerad: 2024-10-30

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!