Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Offentligt anställda skaffar oftare barn

Högutbildade och anställda i offentlig sektor är mer villiga än andra yrkesgrupper att skaffa barn.

Publicerad: 2011-05-26

Det framgår av en ny studie från Stockholms universitet. 31 yrkesgrupper ingår i studien. 1, 5 miljoner anställda i åldern 18-49 år har studerats.

Chefer, läkare, sjuksköterskor, socialsekreterare, lärare är några yrken där det är vanligast att skaffa barn. Bibliotekarier, kassapersonal, arbete i jord- och skogsbruk är yrken med klart lägst sannolikhet att få barn. Det är dubbelt så vanligt att läkare skaffar barn än lantbruksarbetare.

– Det handlar inte om totala antalet barn man får i livet. Att det är färre personer som skaffar barn i vissa yrken behöver inte betyda att de blir barnlösa, utan att de väntar tills de bytt till ett annat yrke, betonar Sofi Ohlsson, doktorand vid Stockholms universitet.

Det finns inga större könsskillnader i de yrken där det är mest sannolikt att man skaffar barn. Även de som arbetar i kvinnodominerade yrken har oftare barn. Men här gäller sambandet bara för kvinnor.

– Offentlig sektor och läraryrken är trygga och familjevänliga. De högkvalificerade är etablerade på arbetsmarknaden och har en trygg plattform, förklarar Sofi Ohlsson.

Sticker ut gör bibliotekarier som trots att de har ett högkvalificerat jobb i offentlig sektor är mindre benägna att skaffa barn.

•Liknande resultat presenterade Du&jobbet i en undersökning från 2009. Den visade att 91 procent av manliga vd:ar och verkschefer har barn, att jämföra med manliga biblioteksassistenter och restaurangbiträden, där bara 58 procent har barn.

Publicerad: 2011-05-26

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!