Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Ohövligt sätt sprider sig

Publicerad: 2015-11-24

En ohövlig ton på jobbet smittar lätt. Det framgår av en ny undersökning.

Det är tre psykologer vid Lunds universitet som frågat nära 6 000 personer om hur de upplever det sociala klimatet på arbetsplatsen. Resultatet visar att otrevlig jargong sprider sig om man inte gör något åt det och att ohövlighet är en viktig anledning till att man inte trivs på jobbet.

Forskarna uppmanar företag och organisationer att ta ohövligheten på största allvar. Mobbning på jobbet finns det mycket forskning kring, men inte om fenomenet ohövlighet på arbetsplatsen – som riskerar leda till mobbning om inget görs.

– Det handlar alltså om ett beteende som inte omfattas av lagstiftning men som kan få stora konsekvenser och utvecklas till ren mobbning om man låter det fortgå, säger Eva Torkelson, som leder projektet om ohövlighet.

Vanligaste orsaken till att man själv beter sig ohövligt är att man tar efter det man har sett hos sina kollegor. Det otrevliga beteendet riskerar därmed att bli en ond cirkel som får stora, negativa effekter på arbetsplatsen. Det kan leda till att anställda mår psykiskt dåligt, presterar sämre eller söker sig till ett annat jobb, lojaliteten minskar och konflikterna ökar.

Ohövlighet definieras som att man bryter mot normer om respekt och vad som är tillåtet och inte. Exempel är att utelämna kollegor från information och samarbeten eller att inte bjuda in vissa till gemensamma arrangemang. Det kan också yttra sig som att ta åt sig äran för andras arbete, sprida rykten, skicka elaka e-postmeddelanden eller att chefer är snåla med beröm.

Publicerad: 2015-11-24

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!