Okända risker vid plaståtervinning
HÄLSA Mer plast ska återvinnas, enligt nya EU-regler. Samtidigt vet vi för lite om hur ämnena i plasten påverkar vår hälsa. Forskaren Karin Broberg ska nu studera riskerna i arbetsmiljön.

Text : Elsa Frizell
Publicerad: 2025-04-07

Varför är det angeläget att undersöka arbetsmiljön i plaståtervinningsindustrin?
– I och med den cirkulära ekonomin och nya krav från EU att vi ska återvinna mer plast kommer allt fler att arbeta med plaståtervinning. Men vi vet i dag inte vilka riskerna med detta arbete är, för det är inte studerat tidigare.

Vilka risker misstänker ni finns?
– Vi tror att det finns dels en betydande exponering av kemikalier, dels risker med mikro- och nanoplastpartiklar som man kan andas in. Det som vi är mest bekymrade över är de ämnen som kan vara hormonstörande. I plasten finns oftast kemikalier så att plasten får vissa kvaliteter, bland annat mjukgörare, stabiliserande ämnen och ämnen som ska skydda mot brand, så kallade flamskyddshämmare.
– Men det finns också okända ämnen i plasten och de ska vi hålla utkik efter i studierna.
Vad är det ni ska undersöka?
– Vi fokuserar mycket på lungexponering därför att vi vet att det kan vara dammigt vid återvinning. Men genom att vi mäter kemikalierna i kroppen tar vi även hänsyn till ifall ämnena kommer in till exempel via huden eller via magtarmkanalen. Vi vet att många av de här ämnena kan penetrera huden om man inte skyddar sig. Det kan ju också finnas risk att få i sig ämnen när man äter om man inte tvättar händer och skiljer på utrymmen där man jobbar och äter.
Hur ska ni undersöka det?
– Vi ska undersöka hur det ser ut på arbetsplatserna, göra mätningar för exponering i luft men också på de som jobbar där via blod och urinprover. Arbetstagarna får också svara på frågor om hur de mår och vi kommer att mäta deras lungfunktion och hormonförändringar i blodet.
– Vi ska också undersöka så kallade cocktail-effekter som kan uppstå när man är utsatt för flera ämnen samtidigt. Man får då inte bara summan av effekterna från dessa ämnen utan kan få en multiplicerad effekt. Framför allt när det gäller hormonstörande ämnen så har man sett att ett plus ett inte blir två utan kanske tre beroende på att ämnena kan förstärka varandra.
Vad hoppas ni komma fram till?
– I den här studien kommer vi forskare att arbeta tillsammans med arbetstagarna och företagen för att försöka få en långsiktig implementering av förändringar som förbättrar. Det är viktigt att det inte bara blir en rapport i handen utan att den tas vidare.
Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.