Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Ökande e-handel dåligt för arbetsmiljön

RAPPORT Den expanderande e-handeln innebär negativa konsekvenser för både arbetstagarna och klimatet. Det hävdar fackförbunden Transport, Handels och Seko i en ny rapport.

Publicerad: 2021-11-11

Mer e-handel leder till fler transporter, stress och ökade klimatutsläpp. Foto: Colourbox

E-handeln ökade med hela 40 procent under pandemiåret 2020. Det talas om ett genombrott för ett nytt sätt att handla varor. Men det har pratats mindre om konsekvenserna för arbetstagarna och miljön, enligt rapporten Fri frakt till ett högt pris som fackförbunden Seko, Transport och Handels nu publicerat.

Konkurrensen är hård. Löften om snabba och billiga transporter haglar över kunderna. De flesta företagen inom e-handeln erbjuder fri frakt och ofta även gratis returer. Anställda inom branschen vittnar om ökad stress, överlastade budbilar, brott mot hastighetsbegränsningarna på vägarna och dålig arbetsmiljö på lagren.

Det har även blivit allt vanligare att e-handelsföretagen anlitar så kallade plattformsföretag med egenanställda förare för transporterna. På det sättet kan kostnaderna pressas ytterligare.

E-handeln skulle teoretiskt kunna innebära minskad resursförbrukning genom att konsumenternas shoppingresor begränsas. Men enligt rapporten bidrar e-handeln idag till ökade klimatutsläpp. Fria frakter och returer bidrar till onödig shopping. Nästan alla lätta lastbilar drivs av fossila bränslen. Budbilarnas ständiga stopp för avlämning leder till ökad bensinförbrukning.

Rapportförfattarna föreslår att en lagstadgad fraktavgift införs i syfte att minska överkonsumtion och onödigt frekventa beställningar och returer. Man vill även att plattformsföretag betraktas som arbetsgivare med anställda.

Foto: Colourbox

Publicerad: 2021-11-11

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!