Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Okontrollerat skjutande dödade soldat men var inte arbetsmiljöbrott

Arbetsmiljöverket kritiserar försvaret för dödsolyckan vid en skjutövning i Skövde för två år sedan. Något åtal för arbetsmiljöbrott blir det dock inte.

Publicerad: 2009-12-04

Vid militärolyckan dödades en 20-årig soldat från Eskilstuna under en övning med Nordic Battlegroup. Olyckan kunde ha undvikits anser Arbetsmiljöverket i sin utredning, skriver TT.
20-åringen sköts till döds under övningen, troligen av någon kollega. Arbetsmiljöverkets granskning visar att Försvarsmakten inte följt sina regler. Soldaterna sköt okontrollerat, det var oklart om radioutrustningen fungerade och man visste inte hur mycket skarp ammunition som fanns i vapnen.
Arbetsmiljöinspektör Jan Swedberg säger till Sveriges Radio Skaraborg att olyckan kanske kunde ha undvikits om man lärt av gamla misstag.? Dödsolyckan har granskats av åklagare som inte funnit skäl att väcka åtal för arbetsmiljöbrott.

•I det nya numret av Du&jobbet berättar kammaråklagare Lotten Loberg om svårigheterna att få domstolarna att skärpa bedömningen av arbetsmiljöbrotten. Sedan 2001 har Lotten Loberg åtalat för grovt arbetsmiljöbrott ett 20-tal gånger. Bara i tre fall har domstolen gått på hennes linje.

Publicerad: 2009-12-04

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!