Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Olika åsikter om regionala skyddsombud

Publicerad: 2017-08-11

Arbetsförmedlingen och LO vill se ökad tillträdesrätt för de regionala skyddsombuden. Svenskt Näringsliv vänder sig emot förslagen.

Ska de regionala skyddsombuden få rätt att besöka arbetsplatser där facket inte har medlemmar? Det föreslog en statlig utredning tidigare i år. Remissinstanserna har olika åsikter om frågan.

Utredningen menade att de regionala skyddsombuden ska kunna besöka alla arbetsplatser där den fackliga organisationen har eller brukar ha kollektivavtal. Det ska inte krävas att någon av de anställda är medlemmar i facket.

Flera instanser välkomnar förslaget, bl a Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan, berättar tidningen Arbetet som gått igenom remissvaren.  Fler arbetstagare kommer att kunna nås, inte minst i branscher där den fackliga organisationsgraden är låg. LO anser att tillträdesrätten borde utökas ytterligare, och även omfatta arbetsplatser utan kollektivavtal.

Svenskt Näringsliv tillbakavisar däremot förslaget. Organisationen anser att rollerna skulle bli oklara om en utomstående organisation företräder arbetstagarna i det lokala arbetsmiljöarbetet. Organisationen vill istället inrätta en opartisk instans som kan stödja småföretag i arbetsmiljöfrågor.

//JONAS FOGELQVIST

Du&Jobbet har tidigare skrivit om förslaget att förändra de regionala skyddsombudens roll. Här beskrivs förslaget och här är en intervju med den statlige utredaren Kurt Eriksson som stod bakom idén.

Publicerad: 2017-08-11

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!