Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Olika syn på vad som orsakar problem på jobbet

Arbetsgivare anser att det är problem i privatlivet som gör att anställda presterar sämre. Personalen anser tvärtom att det är problem på arbetsplatsen som ligger bakom.

Publicerad: 2012-11-05

En undersökning som Länsförsäkringar gjort visar att arbetsgivare och anställda har olika syn på vad det är som leder till sämre prestationer på jobbet.

Länsförsäkringar har frågat drygt 2 000 småföretagare med 1-10 anställda och lika många enskilda personer som arbetar hel- eller deltid.

Av svaren framgår att tre av fyra företagare tror att det är problem relaterade till privatlivet som är orsaken till att personalen presterar sämre på jobbet. Bland de anställda är det bara en av tre som tror detta. I stället svarar nästan varannan anställd att det är stress och hög arbetsbelastning som ligger bakom sämre prestationer. Bland arbetsgivarna är det bara var tredje som har det som förklaring.

Skillnaden i synen på problem kan tyvärr påverka om och vilken hjälp företagen erbjuder sina medarbetare, menar Länsförsäkringar.
– Att det råder olika syn på vad som försämrar prestation på jobbet kan få konsekvenser för hur företagarna upplever sitt ansvar som arbetsgivare och vad de erbjuder sina anställda för hjälp, säger Anna Karin Lindeberg, hälsostrateg på Länsförsäkringar.

Vilka privata problem som kan leda till sämre prestationer har också arbetsgivare och anställda olika åsikter om. Bland arbetstagarna säger nästan var fjärde att det är skilsmässa och relationer som är främsta orsaken, medan företagarna anger sjukdom och dödsfall i familjen som huvudorsak.

Publicerad: 2012-11-05

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!