Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Olika vägar till första jobbet

En nygjord studie visar att vägen till första jobbet ser olika ut för ungdomar beroende på om de har föräldrar födda i Sverige eller i utlandet.

Publicerad: 2012-09-18

I undersökningen ingick personer i åldern 26-29 år med föräldrar från Sverige och Turkiet. Alla är födda i Sverige, uppvuxna i Storstockholm och har gått genom det svenska utbildningssystemet.

Egna kontakter har betydligt större betydelse för gruppen med utlandsfödda föräldrar medan arbetsförmedlingen är till större hjälp för ungdomar med svensk bakgrund. De med turkisk bakgrund anställs oftare av vänner och släktingar medan de med svensk bakgrund har mer nytta av ytligt bekanta för att få sin första kontakt med yrkeslivet.

Genom arbetsförmedlingen hade var femte svensk fått jobb medan bara tolv procent av invandrarnas barn.
– Det som förvånade oss är att det skiljer sig åt så mycket åt hur man får sitt första jobb trots att yttre omständigheter är lika, som var man bor, om man har gått i samma skolor. Det tycks vara traditionen hemifrån som sätter ramarna för hur man tar sin in på arbetsmarknaden, säger Martin Klinthäll, en av forskarna bakom studien.

Studien visar också att svenskar anställer oftare svenskar, och invandrare oftare invandrare. Men forskarna påpekar att omständigheterna för olika invandrargrupper varierar stort.

Studien är genomförd av REMESO (Research on Migration, Ethnicity and Society) vid Linköpings universitet.

Tina Augustsson
Reporter
tina.augustsson@duochjobbet.se

Publicerad: 2012-09-18

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!