Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Olycksdrabbade företag granskas

Arbetsplatser där allvarliga olyckor inträffat ska få besök av Arbetsmiljöverket.

Publicerad: 2011-09-09

Under hösten ska drygt 500 arbetsplatser i västra och södra Sverige granskas av Arbetsmiljöverkets inspektörer. Inriktningen är företag där det inträffar allvarliga olycksfall eller tillbud.

Tillsammans med arbetsgivare och skyddsorganisationen på företaget ska man gå igenom en olycka för att se vad som har brustit i det förebyggande arbetet. Tanken är att en systematisk analys av en olycka kan förhindra fler liknande olyckor i framtiden.

Förra året rapporterades 54 dödsolyckor och nära 13 000 allvarliga olyckor och tillbud till Arbetsmiljöverket.

Trots att arbetsgivarna är skyldiga att anmäla allvarliga olyckor och tillbud förekommer ett stort mörkertal. Många olyckor blir därmed inte utredda.

– Att företag och organisationer inte anmäler allvarliga olyckor och tillbud beror ofta på okunskap, slarv och ibland också nonchalans, säger Håkan Olsson, avdelningschef på Arbetsmiljöverket, i ett pressmeddelande.

Därför syftar besöken också till att öka medvetenheten hos arbetsgivarna om att alltid anmäla allvarliga olyckor och tillbud till Arbetsmiljöverket.

Publicerad: 2011-09-09

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!