Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Omfattande fusk i byggbranschen

FUSK Många östeuropeiska underentreprenörer fuskar systematiskt med löner, skatter och övertidsregler, hävdar Byggnadsarbetarförbundet.

Publicerad: 2022-02-08

Byggnads rapporterar om fusk. Foto: Colourbox

Det senaste halvåret har Byggnadsarbetarförbundet granskat en rad östeuropeiska företag som är verksamma i Sverige – ofta som underentreprenörer till stora svenska byggföretag.

Förbundet hävdar nu att man har uppdagat omfattande fusk med bland annat löner, ob-ersättningar, skatter, övertidsbestämmelser och utstationeringsregler. På ett företag ska genomsnittslönen ha legat på 37 kronor i timman, på ett annat ska det ha saknats anställningsavtal, på ett tredje ska ingen skatt alls ha betalats trots fasta driftställen på flera ställen i Sverige.

Byggnads riktar allvarliga anmärkningar mot sammanlagt 12 företag. Tvisteförhandlingar väntar och Byggnads kommer att kräva att flera av företagen tas bort från branschens underentreprenörslistor. Detta skulle innebära att företagen inte kan anlitas utan förhandling med Byggnads.

Torbjörn Hagelin, avtalssekreterare på Byggnads, säger på förbundets hemsida:

– Det är extra allvarligt att de här företagen arbetar under stora seriösa bolag, inte sällan på projekt bekostade av skattepengar. Så kan det inte få fortsätta. Storföretagen måste skärpa sina interngranskningar. 

Foto: Colourbox

Publicerad: 2022-02-08

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!