Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Omsorgschefer ska leda fler än de klarar

Mer än sju av tio chefer i äldreomsorgen har över 30 direkt underställda. Mer än hälften tycker att det är för många för att de ska utöva ett gott ledarskap,

Publicerad: 2013-01-30

Det visar en ny rapport från fackförbundet Vision och tidningen Chef i Fokus.

Cheferna i äldreomsorgen är den grupp chefer som har det svårast att utöva ett gott ledarskap, enligt undersökningen, där 2 200 chefer i kommuner, landsting och kommunala bolag deltagit.

Äldreomsorgschefer ansvarar ofta för ett stort antal underställda. 72 procent har fler än 30 direkt underställda, att jämföra med 17 procent bland tekniska chefer och 23 procent av chefer inom individ- och familjeomsorgen.

Enligt undersökningen så innebär det stora antalet underställda att vissa uppgifter får stå tillbaka, som t ex återkoppling. Mer än hälften av cheferna inom äldreomsorgen anser att de inte kan utöva ett bra ledarskap.

– Det finns ett givet samband mellan chefskapet och personalens trivsel och välbefinnande på en arbetsplats, säger Annika Strandhäll, förbundsordförande i Vision.

Publicerad: 2013-01-30

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!