Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Onödiga uppgifters hälsoeffekter ska studeras

Lärare och rektor får ägna allt mer tid åt uppgifter vid sidan om sitt ordinarie arbete. Nu ska forskare testa hur det påverkar hälsan.

Publicerad: 2011-04-06


Hälsa-110406

Docent Eva Bejerot, vid psykologiska institutionen, Stockholms universitet har fått nära 3 miljoner kronor av AFA Försäkring, för att under 3 år undersöka stress och organisation i skolan.

Med hjälp av djupintervjuer och en enkät till 3 000 lärare och rektorer ska hon ta reda på hur personalens sidouppgifter påverkar deras arbetsvillkor.

– Det finns ingen forskning ifall sådana uppgifter leder till stress och ohälsa, säger Eva Bejerot.

Det som finns är en stressteori om att onödiga uppgifter, hopplösa datasystem osv, gör oss tröttare än om vi arbetar hårt i ett arbete som vi tycker är meningsfullt.

Eva Bejerot ska undersöka om det stämmer även för skolans värld, där lärare och skolledare fått allt mer att göra vid sidan om sitt ordinarie arbete.

Hon ska också kartlägga om lärarnas situation, vad gäller krav, kontroll och stöd i arbetet, förändrats de senaste åren – genom att jämföra med en studie som gjordes 1992.

Flera andra forskningsprojekt om stress och hälsa ska också dra igång, med stöd från AFA Försäkring

•Jan Johansson, Luleå Tekniska Universitet, får nära 3 miljoner kronor för att undersöka varför byggsektorn har så många arbetsskador och lämna förslag på vad som kan göras åt det. Han ska också undersöka om ackordslönerna i byggbranschen har ett samband med olycksfallen.

•Rickard Berglund, från forskningsinstitutet Swerea IVF, får 3,3 miljoner kronor i bidrag för att ta reda på vad som får oss att känna engangemang och arbetsglädje. Studien ska leda fram till ett webbaserat verktyg, som kan användas för företagsledningar.

Publicerad: 2011-04-06

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!