Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Onödigt arbete stressar oss fysiskt

Irriteras du av att göra saker på jobbet, som egentligen inte hör till ditt yrke? Inte så konstigt. Nya rön visar att det sker fysiska stressreaktioner när personer utför sådana uppgifter.

Publicerad: 2012-12-06

Du&jobbet har tidigare skrivit om hur onödigt pappersarbete plågar läkare respektive lärare. Dessa studier bygger på deltagarnas egna beskrivningar av sin hälsa.

Nu visar ny forskning att det finns fysiologiska skäl för dessa reaktioner. En ny studie från universitetet i Bern visar nämligen att s k illegitima arbetsuppgifter påverkar kroppen fysiskt. Stresshormonet kortisol utsöndras när sådana uppgifter utförs.

Forskarna pekar ut två kategorier av illegitima uppgifter. De onödiga, som bl a står för uppgifter som man uppfattar inte alls behöver göras eller inte skulle behöva göras om saker organiserades annorlunda. De oskäliga, som står för sådant som ligger utanför individens aktuella yrkesroll och som egentligen ska göras av någon annan.

Studien har undersökt halten kortisol genom salivprov bland 104 manliga anställda. Dessutom har forskarna frågat om vilka arbetsuppgifter de utfört och hur de upplevde den egna hälsan. Resultatet visar att onödigt jobb har ett positivt samband med ökade halter av kortisol, framför allt när personerna hade sämre hälsa.

– Jag tycker absolut att den nya studien tillför området något viktigt genom att det kommer belägg också för fysiologiska stressreaktioner och att det finns ett samspel mellan människors hälsotillstånd och mobiliseringen av kortisol vid illegitima arbetsuppgifter, säger Gunnar Aronsson, professor vid Stockholms universitet, och en av forskarna bakom den svenska studien om hur onödiga arbetsuppgifter ökar risken för stress och utmattning bland läkare.

Han tror att perspektivet med illegitima arbetsuppgifter och stress är väldig relevant för allt fler i arbetslivet.

– Jag har märkt att det finns aha-upplevelser när jag pratat om detta. Inte så att det är okänt, men man har inte tänkt i dessa banor och inte satt ord på det, säger Gunnar Aronsson.

Publicerad: 2012-12-06

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!